سلول درمانی
شماره: 135
1390/08/14 - 11:41
درمان نارسایی کلیه باسلول بنیادی

یكی از بیماری هایی كه افراد بسیاری در نقاط مختلف جهان با آن دست و پنجه نرم می كنند، "بیماری كلیوی" است. افراد از زمان بروز این بیماری، باید به طور مرتب و مداوم تحت درمان قرار بگیرند و زمانی كه دیگر هیچ دارویی جوابگوی آنها نباشد، پیوند كلیه تنها راه باقیمانده برای ادامه حیات این بیماران است.

نرخ مرگ و میر سالانه بیماران دیالیزی در كشورهای پیشرفته  بالای 20 درصد است، در حالی كه این رقم در ایران كمتر از 16 درصد است كه دلیل اصلـی آن، بـالا بـودن سن گیرندگان دیالیز در آن كشورهاست‌.
از سوی دیگر رقم پیوند كلیه در ایران 24 مورد به ازای هر یك میلیون نفر است كه این رقم در كشور‌های در حال توسعه 1 تا 5 مـورد و در كشورهـای پیشرفتـه 20 تا 40 مـورد اسـت و علـت اصلی بالا بودن آمار ایران در زمینه پیوند كلیه، مجاز بودن پیوند کلیه از فرد زنده است كه 80 درصد موارد را شامل می ‌شود، در حالی كه در كشورهای دیگر این کار جایز نیست‌.

علائم هشدار دهنده ابتلا به بیماری كلیوی

تورم اطراف چشم‌ ها، درد در قسمت پهلوها و زیر دنده‌ ها، بالا بودن فشار خون و تكرر ادرار مخصوصا در شب.
اكثر بیماران کلیوی به علت ناآشنایی با علائم و نشانه‌ های بیماری كلیه و عدم درمان به موقع، متحمل رنج و به وجود آمدن عوارض روانی و اجتماعی می ‌شوند. كنترل به موقع فشار خون، متعادل نگه داشتن وزن بدن، پرهیز از خوردن غذاهای مانده، پرچرب و پرنمك و خودداری كردن از مصرف هر گونه دارو بدون تجویز پزشك، باعث جلوگیری و پیشگیری از بیماری كلیه می‌ شود.

ساخت کلیه در آزمایشگاه
با توجه به اینکه پیوند کلیه به دلیل کمبود این عضو حیاتی با محدودیت مواجه است، دانشمندان در صددند راهی پیدا کنند تا این عضو را شبیه سازی کنند.
اخیرا دانشمندان ادعا کرده اند با استفاده از سلول هاي بنيادي موفق به رشد کليه ها در محيط آزمايشگاه شده اند. اين پيشرفتي است که مي تواند مشکلات مرتبط با پيوند کليه را از بين ببرد.
گروهي از محققان دانشگاه ادينبورگ در اسکاتلند از سلول هاي بنيادي براي شکل دهي به ساختار کليه ها استفاده کردند. طول اين عضوهاي جديد توليد شده، نيم سانتي متر ( به اندازه کليه يک جنين) است و محققان اميدوار هستند اين کليه هاي کوچک بتواند پس از پيوند به بدن انسان ، رشد طبيعي خود را ادامه دهند و بالغ شود.
در حقيقت اين کليه ها در محيط آزمايشگاه و در ترکيبي از سلول هاي مايع آمنيوتي رحم و سلول هاي جنيني حيواني ساخته شده اند.
اين شيوه چشم اندازي را پيش روي پزشکان قرار مي دهد که براساس آن مي توانند مايع آمنيوتيک را در هنگام تولد جمع آوري و آن را براي توليد کليه براي بيماران نيازمند ذخيره کنند.
اين پژوهشگران اعلام کردند : سلول هاي مايع آمنيوتيک خود بيمار مي توانند به عنوان پايه اي براي خلق کليه هاي جديد مورد استفاده قرار گيرند.همچنين استفاده از سلول هاي خود بيمار به مشکل خطر رد پيوند پايان مي دهد.
پروفسور "جيمي ديويس" مجري اين تحقيقات گفت : اين ايده قرار است با سلول هاي بنيادي انساني آغاز و با توليد يک عضو کارا به پايان برسد.
البته باید توجه داشت که به گفته وي از قرار دادن سلول هاي بنيادي در يک لوله آزمايش تا تبديل آنها به يک عضو کارا مانند کليه که داراي ساختار بسيار پيچيده است ، راه زيادي باقي است.
محققان دانشگاه ميشيگان نیز، سلول هاي بنيادي جنيني را تهيه و با استفاده از مواد شيميايي آنها را دستکاري و سپس اين سلول ها را به سلول هاي بنيادي کليه تبديل مي کنند .
از سوي ديگر محققان اسکاتلندي نيز با استفاده از يک شيوه مرتبط توانستند سلول هاي کليوي انساني را از سلول هاي بنيادي مايع آمنيوتيک در ترکيب با سلول هاي کليوي جنيني حيواني بسازند.
دانشمندان اکنون مي خواهند دريابند اين دو نوع سلول براي تبديل شدن به سلول هاي کليوي چه سيگنال هايي را رد و بدل مي کنند.
محققان مي گويند وقتي نوزادان متولد مي شوند مايع آمنيونيک جنين دور ريخته مي شود درصورتي که اگر مايع آمنيوتيک هر نوزادي که متولد مي شود ، نگه داري و منجمد شود سلول هاي مورد نياز براي توليد کليه ها در مواقع لزوم آماده خواهد بود.
پایان مطلب/

©2013 Royan Corporation. All Rights Reserved